dimarts, 29 de gener del 2008

El president de l’ACPC, Estanis Alcover i Martí, denuncia la competència deslleial de les revistes municipals

És per tot això que l’ACPC vol seguir consagrant cada vegada més temps i recursos a la capacitació, a l’assistència i a l’elaboració de projectes de creació d’infraestructures destinades a ajudar les publicacions independents i a sobreviure i prosperar econòmicament.

Totes les nostres activitats com associació tenen per objecte assegurar la rendibilitat de les publicacions, una condició indispensable per a consolidar la seva llibertat i independència.

La Premsa Comarcal i Local és irreemplaçable quan es tracta de mantenir viva l’assiduïtat de lectura, però també és un element essencial, en una societat cada vegada més fragmentada. En la adaptació de noves comunitats. La nostra premsa, a través de l’organització del saber i de la classificació i presentació de la informació, permet als ciutadans de Catalunya comprendre millor el context en el que viuen.

Però aquest rol comporta també els seus desafiaments, fins i tot en societats desenvolupades culturalment com la nostra. La tradició mateixa de l’edició de premsa comarcal a Catalunya és veu amenaçada per protagonistes que no la posseeixen o no la entenen, i que busquen aprofitar els ingressos dels periòdics, o senzillament la seva audiència, sense importar-los-hi que aquests desenvolupen el rol social que els incumbeix.

Una bona colla d’ajuntaments, consorcis o empreses municipals i determinats grups de sectors totalment diferents, sense cap tradició editorial, estan actualment rivalitzant per ubicar-se en els mercats de mitjans informatius locals i procurant comprar continguts o oferir-los des d’un sol color en lloc de crear-los o difondre’ls amb netedat a partir d’una vocació editorial privada i legítima. L’actitud d’aquestes corporacions que competeixen directament amb els editors de premsa comarcal i local en els seus municipis no és legítima, tot i ser en un mercat lliure, és una competència il·lícita denunciada per l’Associació Mundial d’Editors de Periòdics, la WAN, perquè a més, aquesta actitud augmenta la pressió sobre les publicacions tradicionals i lliures --l’eix de les quals és el contingut--, per a ser rendibles i per a defensar el seu lloc i els seus interessos en una societat democràtica.

Però tot i tenir el deure com a president de fer públiques les meves inquietuds, aquesta nit tinc a més la satisfacció d’anunciar un reconeixement públic a la trajectòria de més de 50 anys de vida a vint-i-dues publicacions associades a Premsa Comarcal /ACPC. N’hi ha, com he dit de centenàries o que s’acosten al centenari. Són publicacions que las han vistes de tots colors i que, afortunadament, encara són aquí amb nosaltres per a donar-nos a tota la resta el coratge necessari per a continuar junts fent aquesta premsa tan nostrada cada vegada millor i més llegida pels catalans.

Gràcies a la Fundació Lluís Carulla per creure en nosaltres i col·laborar en aquest reconeixement tant merescut. Gràcies també al suport de les institucions per possible el nostre setè congrés. Gràcies a Gas Natural pel seu sòlid cop de ma, i gràcies també a la resta de patrocinadors: Ajuntament de Valls, Diputació de Tarragona, Consell Comarcal de l’Alt Camp i Agència Catalana de Notícies... No hem vull deixar ningú, estem agraïts a tots i molt particularment també per la vostra presència.

Un aplaudiment ben fort, sisplau, per a les 22 publicacions que rebran el nostre reconeixement!

Estanis Alcover i Martí, president de Premsa Comarcal/ACPC