dimarts, 29 de gener de 2008

Exposició Teatre Principal de Valls

Sopar de Gala

El president de l’ACPC, Estanis Alcover i Martí, denuncia la competència deslleial de les revistes municipals
Presentació del Llibre "Mitjans de comunicació i valors"

"Els valors fonamentals no s'han de veure, s'han de viure" explica Ferran Sáez Mateu en el seu llibre "Mitjans de comunicació i valors. Què volem que siguin els mitjans?". Sáez va presentar el seu llibre als participants del VIIè Congrés de Premsa Comarcal i Local. En ell, es planteja dubtes sobre el paper dels mitjans de comunicació de masses en la transmissió de valors. A través d'estudis científics, assegura que han canviat els paradigmes culturals i els esquemes de valors. "El repte ja no és què poden fer els mitjans per nosaltres i per als nostres valors, sinó reflexionar sobre què podem fer tots nosaltres perquè els mitjans de comunicació de Catalunya facin el que han de fer", afirma Sáez.

El president de l’ACPC, Estanis Alcover i Martí, denuncia la competència deslleial de les revistes municipals

És per tot això que l’ACPC vol seguir consagrant cada vegada més temps i recursos a la capacitació, a l’assistència i a l’elaboració de projectes de creació d’infraestructures destinades a ajudar les publicacions independents i a sobreviure i prosperar econòmicament.

Totes les nostres activitats com associació tenen per objecte assegurar la rendibilitat de les publicacions, una condició indispensable per a consolidar la seva llibertat i independència.

La Premsa Comarcal i Local és irreemplaçable quan es tracta de mantenir viva l’assiduïtat de lectura, però també és un element essencial, en una societat cada vegada més fragmentada. En la adaptació de noves comunitats. La nostra premsa, a través de l’organització del saber i de la classificació i presentació de la informació, permet als ciutadans de Catalunya comprendre millor el context en el que viuen.

Però aquest rol comporta també els seus desafiaments, fins i tot en societats desenvolupades culturalment com la nostra. La tradició mateixa de l’edició de premsa comarcal a Catalunya és veu amenaçada per protagonistes que no la posseeixen o no la entenen, i que busquen aprofitar els ingressos dels periòdics, o senzillament la seva audiència, sense importar-los-hi que aquests desenvolupen el rol social que els incumbeix.

Una bona colla d’ajuntaments, consorcis o empreses municipals i determinats grups de sectors totalment diferents, sense cap tradició editorial, estan actualment rivalitzant per ubicar-se en els mercats de mitjans informatius locals i procurant comprar continguts o oferir-los des d’un sol color en lloc de crear-los o difondre’ls amb netedat a partir d’una vocació editorial privada i legítima. L’actitud d’aquestes corporacions que competeixen directament amb els editors de premsa comarcal i local en els seus municipis no és legítima, tot i ser en un mercat lliure, és una competència il·lícita denunciada per l’Associació Mundial d’Editors de Periòdics, la WAN, perquè a més, aquesta actitud augmenta la pressió sobre les publicacions tradicionals i lliures --l’eix de les quals és el contingut--, per a ser rendibles i per a defensar el seu lloc i els seus interessos en una societat democràtica.

Però tot i tenir el deure com a president de fer públiques les meves inquietuds, aquesta nit tinc a més la satisfacció d’anunciar un reconeixement públic a la trajectòria de més de 50 anys de vida a vint-i-dues publicacions associades a Premsa Comarcal /ACPC. N’hi ha, com he dit de centenàries o que s’acosten al centenari. Són publicacions que las han vistes de tots colors i que, afortunadament, encara són aquí amb nosaltres per a donar-nos a tota la resta el coratge necessari per a continuar junts fent aquesta premsa tan nostrada cada vegada millor i més llegida pels catalans.

Gràcies a la Fundació Lluís Carulla per creure en nosaltres i col·laborar en aquest reconeixement tant merescut. Gràcies també al suport de les institucions per possible el nostre setè congrés. Gràcies a Gas Natural pel seu sòlid cop de ma, i gràcies també a la resta de patrocinadors: Ajuntament de Valls, Diputació de Tarragona, Consell Comarcal de l’Alt Camp i Agència Catalana de Notícies... No hem vull deixar ningú, estem agraïts a tots i molt particularment també per la vostra presència.

Un aplaudiment ben fort, sisplau, per a les 22 publicacions que rebran el nostre reconeixement!

Estanis Alcover i Martí, president de Premsa Comarcal/ACPC

Associació Conèixer Catalunya

Durant el VIIè Congrés, Josep Maria Figueres, professor de periodisme de la UAB va recordar que des de l’Associació Conèixer Catalunya, es vol acostar a la població catalana a la història de Catalunya des d’una perspectiva de coneixement i rigor.
http://www.accat.cat/

II Premi de Recerca Premsa Comarcal


Presentació del treball guanyador del II Premi de Recerca Premsa Comarcal, a càrrec de l'Observatori de Periodisme a Internet de la Universitat Autònoma de Barcelona (OEPI-UAB): "Anàlisi de les fonts informatives en el periodisme de proximitat a catlunya".

III Premi Recerca Premsa Comarcal


Veredicte del jurat del III Premi de Recerca Premsa Comarcal, amb la col·laboració de l'Agència Catalana de Notícies (ACN). El Premi de Recerca, dirigit a estudiants de doctorat, docents i investigadors de les Facultats de Ciències de la Comunicació de l'àmbit dels Països Catalans, serveix per reflexionar sobre la reslitat dles mitjans comarcals i locals. Està organitzat per Premsa Comarcal/ACPC amb el suport de la Xarxa Vives d’Universitats, la Generalitat de Catalunya i l’Agència Catalana de Noticies (ACN).

"La convergència comunicativa a la premsa local i comarcal: noves perspectives per a la informació" és la recerca guanyadora del 2008. L'objetctiu d'aquest treball, obra de la Universitat Ramón Llull, té com a objectiu veure en què consistirà la convergència comunicativa del futur i esbrinar en quins casos pot ser positiva. Els guanyadors disposen de 5.000 euros per finançar la seva investigació.

dilluns, 28 de gener de 2008

Ponents VIIè Congrés de la Premsa Comarcal

1a sessió. El pas de pagament a gratuït
Moderador: Josep M. Villena
Ramon GRAU, Joan TURRÓ, Marcel·lí PASCUAL

2ª sessió. Estratègies per aumentar les audiències
Moderador: Xavier Domènech
Joan CHECA, Antoni CORTÉS, Lluis ROVIRA

3º sessió. Estratègies per aumentar la publicitat
Moderador: Enrique Yarza
Joan CAL, Carles AYATS, Jesús MEDINA

4º sessió. Periòdics comarcals i locals, reis del contingut
Moderador: Àlex Gutierrez
Helena SOLA, Gonçal MAZCUÑAN, Guillem MERCADER

5ª sessió. Models per una premsa local i comarcal multimèdia
Moderador: Antoni Reig
Antoni GAVALDA, Saül GORDILLO, Ximo RAMBLA

6ª sessió. A la reconquesta dels petits anuncis
Moderador: Albert Pérez
Jean Pierre de KERRAOUL, Mateu ROS, Llorenç GALIANA
(Sinopsi de la ponència)

Conferència de Salvador CARDÚS "Avantatges i/o inconvenients per a la premsa comarcal i local de les dades del Baròmetre per a la Comunicació i la Cultura".

7ª sessió. Dret de rèplica / difamació
Moderador: Manel López
Julià CASTELLÓ, Eudald VENDRELLl, Francesc FÀBREGAS

8ª sessió. La premsa local. El perquè de la premsa no professional.
Moderador: Antoni Puig
Vicenç RABADAN, Jaume PUIG, Joan Carles CODOLÀ

9ª sessió. La sala de redacció del futur i l'exigència redaccional.
Moderador: Antoni M. PIQUÉ
Francisco Sancho, Anna Muñoz, Vicenç PARTAL

diumenge, 27 de gener de 2008

Anna MUÑOZ


Nascuda a Terrassa fa 46 anys, Anna Muñoz és casada i té un fill de 15 anys. Va estudiar a l'Escola Vedruna de Terrassa i el 1979 va entrar a estudiar a la Universitat Autònoma de Barcelona, on el 1985 es llicencià en Periodisme.


Treballa des del 1982 al Diari de Terrassa, on ha estat redactora de les seccions de televisió i reportatges i municipal. El 1988 es va convertir en cap de redacció i el 1989 en directora del Diari. A més, de 1985 a 1987 va ser redactora i presentadora del informatiu de Terrassa Televisió del Vallès.


En l'àmbit comunitari, va ser ponent enla comissió ciutadana d'anàlisi dels succesos del barri de Ca N'Anglada de 1999, membre de la "Asociación a favor del empleo de personas con discapacidades" i membre de la secretaria d'organització de Tribuna Oberta de Terrassa. També ha estat ponent en el desenvolupament del Pla d'Educació per Terrassa i en el Pla de desenvolupament Turístic de la ciutat.

Jesús MEDINA


Periodista (Barcelona,1971). He treballat per als diaris El Observador i La Vanguardia. Des del 1994, treballo al grup que encapçala el periòdic El 9 Nou. En aquests 14 anys, he estat cap de redacció de Societat i Política de l’edició de Sabadell, coordinador dels suplements de les tres edicions (Osona i Ripollès, Vallès Oriental i Vallès Occidental) i director de Catalana de Televisió Local, productora audiovisual que realitza la producció pròpia de les emissores municipals Canal Mollet i Granollers TV, a més d’altres programes per a la Xarxa de Televisions Locals. I des del gener de 2008, gestiono TVLOCAL.CAT, empresa que administra interessos publicitaris de Canal Reus, El 9 TV, Lleida TV, TV Girona, TV Manresa i TV Mataró.

dissabte, 26 de gener de 2008

Marcel·lí PASCUAL

1996. Diploma de Postgrau pel Curs "L'Agricultura europea de l'any 2.000: La nova PAC", a l'Escola Tècnica Superior d'Ingenieria Agrària de la Universitat de Lleida.

1992-1997. Llicenciatura en Ciències Polítiques i Sociologia, especialitat d'Administració Pública, per la Universitat Autònoma de Barcelona.

1989-1996. Llicenciatura en Ciències de la Comunicació, per la Universitat Autònoma de Barcelona.


Dades professionals

Actualment: Director de la revista gratuïta VIURE ALS PIRINEUS, ubicada a la Seu d'Urgell, i del diari digital www.viurealspirineus.cat. Editor de llibres, col·laborador en diversos mitjans de comunició (La Mañana, Revista Cadí Pedraforca...) i assessor per empreses i institucions en matèria de comunicació.

Març 2004-Desembre 2005: Cap de l’Oficina de Comunicació i Premsa de la conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Abril 2002-2004: Coeditor i responsable de continguts de la publicació gratuïta "VIURE ALS PIRINEUS". Àmbit Alt Urgell, Cerdanya i Andorra.

Febrer 2001-2004: Responsable de la delegació per l'Alt Urgell i Andorra del grup de comunicació Segre: diari Segre, Segre Ràdio, Diari d'Andorra, Andorra 7 Ràdio. La Seu d'Urgell.

1999-2000-2001: Col·laborador extern en diverses empreses de publicitat i màrqueting andorranes i de l'Alt Urgell. Redactor i corrector de textos per campanyes publicitàries, spots i catàlegs. La Seu d'Urgell.

Gener 2000-Gener 2001: Responsable de la delegació de la Noguera del grup de comunicació Segre: diari Segre i Segre Ràdio. Balaguer.

Gener de1999-Desembre de 1999: Col·laborador extern a l'editorial Ediciones de Horticultura, SL., i a diari Segre. Reus i Lleida.

Juliol de 1997-Desembre de 1998: Becari a la Unitat de Promoció i Desenvolupament del Departament d'Economia i Gestió dels Recursos Naturals de la Facultat d'Econòmiques de la Universitat de Lleida. La Seu d'Urgell i Lleida.

Desembre de 1995-Maig de 1997: Responsable de Comunicació a l'editorial Ediciones de Horticultura, SL. Reus.

1996: Coordinador extern del I Forum Internacional de Tecnología y Horticultura, FITECH'96. Fira de València. Reus i València.

Gener de 1995-Novembre de 1995: Tècnic al gavinet de Comunicació i Màrqueting de l'Agrupació de Cooperatives de les Terres de Lleida, ACTEL. Lleida.

Maig de 1994-Octubre de 1994: Redactor-becari a Televisió de Catalunya. Tarragona.

Col·laboracions en diversos mitjans de comunicació: Diari de Lleida, revista el Temps, revista Arquitectura del Paisaje, El Periòdic d'Andorra, Televisió de Catalunya i Antena 3 Televisió.

Lluis ROVIRA

Lloc i data de naixement: Cambrils, el 14 de juny de 1959

Currículum: llicenciat en Farmàcia per la Universitat de Barcelona i periodista de professió. Tinc el postgrau de Premsa Comarcal impartit per la Universitat Autònoma de Barcelona.
Vaig entrar a la Revista Cambrils l’any 1983, a l’apartat d’informació local. L’any 1990, junt amb tres persones més, vam encapçalar un nou projecte de la publicació. Llavors vaig passar a ser el cap de la secció de Societat. Amb els anys he estat Sotsdirector i, des de l’agost de l’any 2004, sóc el director a més de ser el vicepresident de l’entitat editora de la publicació. També sóc el director de Revista Cambrils Diari Digital, que es va posar en marxa el gener del 2006.
Actualment, també sóc vicepresident de l’ACPC i president de Premsa Local del Baix Camp, una associació de publicacions locals del Baix Camp que actualment agrupa 13 capçaleres.

divendres, 25 de gener de 2008

Francesc FÀBREGAS

Nascut a Valls fa 54 anys. Està casat i és pare de tres fills.

L'any 1982 va ser nomenat director de Ràdio Capital de l'Alt Camp, càrrec que va ocupar durant sis anys.

L'any 1988 va ser l'impulsor i un dels fundadors del setmanari El Vallenc. A partir de l'any 1990 n'és l'editor i des de l'any 1995 ostenta el càrrec de director.

L'any 1992 és fundador i editor del setmanari Nova Conca i passa a ser-ne el director l'any 2001.

El 1993 es crea el Grup El Vallenc, del que n'és el president, amb serveis de disseny, edició i impressió.

L'any 2003, crea Editorial La Torratxa, que es dedica bàsicament a la publicació de llibres de temàtica diversa i en llengua catalana.

Ha estat cronista casteller del Diari de Tarragona i corresponsal del Nou Diari. Porta més de vint-i-cinc anys fent retransmissions castelleres, actualment a Ràdio Valls i a RAC 105.

Durant més de set anys ha estat setmanalment contertuli habitual a Ràdio Valls, Rac 105.

Ha realitzat diverses conferències, xerrades i presentacions dedicades bàsicament al món de la premsa de proximitat.

Actualment, és membre de la Junta de l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC).

dijous, 24 de gener de 2008

Eduald VENDRELL

Barcelona (20.01.1948). Llicenciat en Dret Comparat per l'Institut de Dret Comparat de la Universitat d'Estrasburg (1973).
Professor associat de Dret Civil des de 1970. Professor de l'Escola de Pràctica Jurídica del Col·legi d'Advocats de Barcelona des de 1982.

Advocat en exercici des de 1970, fundador del Despatx Gay-Vendrell Advocats.

Assessor jurídic del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Membre del Consell de Redacció de la "Revista Jurídica de Catalunya".

Autor de diverses publicacions i ponències sobre diferents temes de dret civil, dret constitucional, drets humans, dret de la informació i drets d'autor.

Membre fundador de l'Institut de Drets Humans de Catalunya i de l'Observatori de Dret Civil català.

dimecres, 23 de gener de 2008

Joan TURRÓSant Hipòlit de Voltregà, 1957. Administrador únic de la Societat licitadora OSONA COMARCA DE MITJANS DE COMUNICACIÓ, s.l. Ha cursat estudis universitaris de Medicina i Periodisme.1979/81.- Estudiant en pràctiques a EL NOTICIERO UNIVERSAL


1981/84 - Periodista a Ràdio 5, amb Luis Arribas Castro.
1983 - Fundador Ràdio Voltregà. Emissora municipal.
1984/86 - Fundador Osona Ràdio. Emissora lliure comarcal.
1987 - Periodista a la revista Vallès Global.
1988/89 - Periodista a TVE Sant Cugat. Programa ‘Europa’ sobre la Unió Europea.
1989/90 - Periodista- corresponsal- col·laborador ‘El Independiente’ i ‘La Vanguardia’.
1990/91 - Periodista ‘Las Noticias’.
1991 - Corresponsal ‘El Sol’
1992 - Periodista ‘La Marxa’. Setmanari d’Osona.
1995 - Director ‘La Marxa’.
2003 - Director setmanari ‘La Marxa’ i de la Televisió d’Osona, TVO.
2004 - Cofundador i copromotor del setmanari El RIPOLLÈS.
2005 - Soci fundador d’Osona Comarca de Mitjans de Comunicació, s.l. i Director d’Osona Comarca.
2006 - Director Osona Comarca i Ràdio Vic. El gratuït Guiaosona.cat i la revista especialitzada ORG Empresarial
2007 - Administrador únic i cofundador del setmanari LA GARROTXA.

dimarts, 22 de gener de 2008

Francisco Sancho


Periodista, professor de Periodisme a la Universitat de Navarra i consultor de mitjans de comunicació.

Francisco Sancho és llicenciat en Ciències de la Informació per la Universidad de Navarra, de la que ara és professor d'Edició, de Disseny, de Tecnologia de la Informació i de Projectes Periodístics a la Facultat de Comunicación. Així mateix, imparteix els mòduls sobre Gestión de Contenidos y Planeamiento Editorial en el Máster en Gestión de Empresas de Comunicación (UNAV) i Master em Jornalismo (Centro de Extenção Universitária, São Paulo, Brasil).

També és consultor de comunicació per a mitjans internacionals, especialitzat en el suport a la Dirección Estratégica de los Medios a través de la investigació, l'estudi i el desenvolupament de la qualitat de les empreses i dels seus professionals.
Durant vint anys va treballar a diversos mitjans de comunicació espanyols, en els quals va dur a terme càrrecs de responsablitat empresarial i editorial. Ha estat cap de Redacció de "La Gaceta del Norte" i de "Hoja del Lunes" -totes dues publicacions de Bilbao- i directos del Grupo Editorial "Mundografic" de Murcia.

Va ser subdirector de "Diario 16" (Madrid), càrrec des del que es va encarregar de la coordinació dels onze periòdics regionals del "Grupo 16" -alguns d'ells creats i dirigits per ell en diverses etapes-, així com el conductorde la que va ser la primera joint venture del periodisme espanyols entre un nacional ("Diario 16") i un regional ("El Día de Baleares"). També va asumir com a subdirector la Secretaría de Redacción i la direcció del diari en les seves edicions de cap de setmana. Va ser columnista i membre del seu staff d'editorialistes.

Com a consultor i assesor d'empreses informatives internacionals ha participat en projectes per a la creació, la renovació o el rellançament de mitjans de comunicació, entre ells per a:

• A Capital (Portugal).
• A Tarde (Brasil).
• Diari de Terrassa (Espanya).
• Diario de León (Espanya).
• Diario de Noticias (Espanya).
• El Mundo (Veneçuela).
• El Norte de Castilla (Espanya).
• Expreso (Equador).
• Expresso (Portugal).
• Jornal de Negócios (Portugal).
• La Gaceta (Argentina).
• La Prensa (Nicaragua).
• La Voz de Galicia (Espanya).
• Listín Diario (Rep. Dominicana).
• O Estado de Maranhão (Brasil).
• Última Hora (Paraguai).
• Última Hora (Rep. Dominicana).
• Últimas Noticias (Veneçuela).
• Unomásuno (Mèxic).
És autor del llibre "En el corazón del periódico" (Eunsa, Pamplona, 2004) i, entre d'altres estudis, d'un detallat anàlisi sobre l'evolució de la Premsa a Espanya durant el darrer quart del segle XX. Va ser director de l'obra enciclopèdica "Historia de la Autonomía de Aragón" (1994), en la que van participar historiados, polítics, periodistes, professors i d'altres experts.

• Creador i editor de la web de la Facultad de Comunicación de la Universidad de Navarra (www.unav.es/fcom).
• Creador de la web del Instituto Empresa y Humanismo de la mateixa Universidad (www.unav.es/empresayhumanismo).
• Creador de la web de la Cátedra de Gobierno de la Economía Internacional de la Universidad (www.unav.es/cgei).

Francisco Sancho segueix ampliant la seva formació a trevés de l'estudi i la participació -com a assistent i com a ponent- en cursos i seminaris internacionals relacionats amb múltiples facetes:

• Periodisme d'investigació.
• Periodisme digital.
• Remodelació de periòdics.
• Organització redaccional.
• Gestió de continguts informatius.
• Control de sistemes editorials.
• Programes d'edición impresa i digital.
• Disseny imprès y disssny digital.
• Gestió de continguts a internet.

Més informació: http://pacosancho.net

Bloc personal: http://pacosancho.blogspot.com

dilluns, 21 de gener de 2008

Carles AYATS


Carles Ayats i Aljarilla (Figueres, 1965). Casat i amb un fill.


Diplomat en Magisteri per la Universitat de Girona, Periodista amb Postgrau de Periodisme Local i Comarcal per la Universitat Autònoma de Barcelona.


És director editorial del Setmanari de l'Alt Empordà, des de 1996. S'incorporà a Editorial l'Empordà, SLU el mes de juny de 1991 com a Cap de Redacció. El 1995 és nomenat gerent de la publicació. Aquell any va posar en marxa la primera edició digital d'un mitjà gironí a Internet i una de les pioneres a tot l'Estat. EMPORDÀ s’incorpora a Editorial Prensa Ibérica el 15 de febrer de 2005.


Va començar la seva trajectòria com a col·laborador de Ràdio Popular de Figueres quan només tenia 15 anys. L'any 1983 es va incorporar a Ràdio Ser Empordà (Cadena SER) de la mà de Jordi Costa i Riera, primer Director General del Projecte de les Emissores de La Generalitat de Catalunya. De 1988 a 1991 va ser Coordinador de l'emissora, la primera en emetre en català la
ràdiofòrmula Els 40 Principals. També ha col·laborat a Ràdio Olot, Ràdio Sabadell i Ràdio Costa Brava.


Ha estat assessor de comunicació d'institucions, entitats i empreses privades. Actualment és vicepresident de l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) en representació de diaris i setmanaris.

diumenge, 20 de gener de 2008

Gonçal MAZCUÑANPeriodista, llicenciat en Ciències de la Informació (Universitat Autònoma de Barcelona). Actualment és President executiu del Consell d’Administració d’Edicions Intercomarcals, SA, editora de “REGIÓ7, El diari de la Catalunya Central” que fa dues edicions: la primera per les comarques del Bages, el Berguedà, la Cerdanya, el Solsonés, l´Alt Urgell i Baix Llobregat Nord; i la segona per a la comarca d´Anoia. És membre de l’equip fundador del diari (el 1978), i n’ha estat director durant 24 anys, fins el juny de 2006

També es Professor Associat dels Estudis de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra on imparteix classes d’Empresa Informativa i Organització de Redaccions. Anteriorment va ser professor de Periodisme Local i membre de la Comissió Assessora dels Estudis de Periodisme d’aquella Universitat.

Edicions Intercomarcals SA ha estat el pal de paller del Grup Regió7, format pel diari, per la indústria d’arts gràfiques Impressions Intercomarcals SA, i per Televisió de Manresa. Ara pertany al grup Editorial Prensa Ibérica que, a Catalunya, també té la propietat de Diari de Girona i el setmanari L’Empordà.

dissabte, 19 de gener de 2008

Helena SOLÀNascuda el 7 de febrer del 1976 (32 anys) a Sant Joan de les Abadesses. Diplomada en Ciències Empresarials i Llicenciada en Periodisme, ambdues carreres a la Universitat Pompeu Fabra. La seva carrera professional comença a Ràdio Olot, Ona Girona i Ona Catalana, a Barcelona, d’on és responsable de la informació parlamentària. Després de 6 anys, passa a ser la Cap de Comunicació de la patronal turística de les comarques de Girona i des de l’octubre del 2005 és la directora del Grup Noves Edicions que publica el bisetmanari HORA NOVA amb seu a Figueres, cada dimarts i cada divendres al quiosc.

divendres, 18 de gener de 2008

Joan CHECANascut l'any 1957 a Barcelona.
Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona el 1980. MBA Alta Direcció Administració en EADA.

1974-1989 STANHOME S.A.
Cap de Comptabilitat / Director Administratiu


1989-1992 STANHOME LDA.
Director General resident Portugal.

1992-1995 EDICIONES PRIMERA PLANA S.A.- “El Periódico de Cataluña”
Director Administratiu


1995-2004 EDICIONES DEPORTIVAS CATALANAS S.A.- “Sport”
Director Gerent


2000-2004 RADIO SPORT CATALUNYA S.L.
Director Gerent

2001-2004 ZETA DIGITAL S.L.
Director Gerent

2004-2005 ARGENTERA MEDIA S.L.
Administrador

2004-2005 BARCELONA VIVA PUBLICACIONES S.L.- “Revista Agraria i Rural”
Administrador

Des de 2004 EDITORIAL PÁGINA CERO S.A. .- “diari ADN”
Director Gerent

dijous, 17 de gener de 2008

Joan CAL

Nascut a Pontevedra el 20 d’abril de 1956
Casat, amb un fill

Experiència professional
Periodista (Col·legiat nº 89011 del Col·legi de Periodistes de Catalunya)
Director Executiu del Grup Segre des del 1992
Director del diari Segre des del 1986
Redactor en cap del mateix diari des del 1984
Coordinador de Cultura des del 1983
Regent de taller des del 1982

Càrrecs en diferents empreses
Conseller delegat de Prensa Leridana i Diari Segre S.L.
Conseller Delegat de Lleida.com (Societat Portal de Lleida S.L.)
Conseller de Ràdio Terraferma S.A. (Segre Ràdio)
Conseller de Productora Lleidatana de Televisió (Lleida TV)
Secretari de Setmanari Presència S.L.
President de Comit Audiovisual
Conseller de TVLocal.Cat

Càrrecs de representació
Vocal de l’Associació Catalana d’Editors de Diaris (ACED)
Vocal de l’Associació de TDT local privada de Catalunya
Vocal de l’Associació Televisions Locals de Catalunya

Activitats acadèmiques
Professor al Post-grau de Periodisme de Proximitat (UAB-ACPC)
Co-Director del Curs de Postgrau de Tècniques i Mitjans de Comunicació (UdL)
Ponent en cursos d’estiu de la UPF
Autor de gran nombre d’articles en revistes especialitzades
Co-autor del llibre “Història de la Transició a Lleida”

Altres activitats
Tertulià del programa matinal de Segre Ràdio “El dia per davant”
Tertulià de “La tertúlia” de Lleida TV
Ha estat també tertulià habitual d’El Matí de Catalunya Ràdio i “Els matins de TV3”
Ha participat en l’edició catalana del programa “59 segons” de TVE
Escriu una columna diària al diari SEGRE

dimarts, 15 de gener de 2008

Vicenç RABADÁN


Nascut a Madrid el 1960, resideix a Rubí (Vallès Occidental) des del 1964. Llicenciat en Ciències de la Informació (1982), ha exercit com a periodista en mitjans informatius d’àmbit local i comarcal: redactor i cap de redacció i d’esports a l’emissora municipal Ràdio Rubí, corresponsal i posteriorment responsable de comarca de Diari de Terrassa, columnista d’opinió del setmanari local Rubricata i de l’edició de Rubí del diari El Punt, a més de membre del seu consell editorial. També ha treballat com a cap de premsa de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.
Des del curs 1991-92, professor associat del departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha impartit les assignatures de Periodisme Local i Comarcal (dins de Periodisme Especialitzat), Gèneres Informatius i Interpretatius en Premsa i Seminari sobre Gabinets de Comunicació. Investigador de la comunicació local a Catalunya, sobretot pel que fa a la premsa, forma part del grup responsable de l’apartat de comunicació local de l’Informe de la Comunicació a Catalunya

dilluns, 14 de gener de 2008

Jaume PUIG


Jaume Puig i Ibáñez (Manresa, 1954) és president de l'Associació Cultural El Pou de la gallina, entitat editora de la revista mensual manresana d'informació i opinió del mateix nom. Durant deu anys ha format part de la Junta de l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal i n'ha estat vicepresident durant el període 1999-2005. Vinculat al món associatiu cultural de la seva ciutat, actualment és també president de la delegació del Bages d'Òmnium Cultural.

diumenge, 13 de gener de 2008

Julià CASTELLÓ

Julià Castelló va nèixer a Sant Feliu de Guíxols l'any 1946. Va començar la seva vida professional a Bilbao i posteriorment, a Madrid, va treballar sis anys a Cambio 16. Instal·lat a Barcelona des de 1978, comença a TVE com a col·laborador. Ha treballat per als informatius diaris de la cadena, i els programes Línia 900 i El Escarabajo Verde, on encara continua. Membre de la darrera junta directiva de l’Associació de la Premsa de Barcelona, Castelló va participar en la fundació del propi Col·legi de Periodistes i el Sindicat de Periodistes de Catalunya.

dissabte, 12 de gener de 2008

Vicent PARTALVicent Partal (Bétera 1960) Periodista. Director de VilaWeb


Ha treballat en mitjans com El Temps, Diari de Barcelona, TVE o La Vanguardia. El 1995 va fundar VilaWeb, el principal diari electrònic en català.


Ha rebut, entre altres, el Premi Ciutat de Barcelona de Periodisme, els Premis Nacionals de Periodisme i d'Internet i el Premi d'Honor Jaume I.

Ha publicat diversos llibres de política internacional, periodisme i internet. És vicepresident de l'European Journalism Center, organització que agrupa periodistes de tota la Unió Europea.

divendres, 11 de gener de 2008

Saül GORDILLOSaül Gordillo Bernárdez (Calella, 1972) és periodista i actualment dirigeix l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Ha estat un dels impulsors del portal de blocs polítics en català Poliblocs i ha escrit el llibre Nació.cat, editat el juny de 2007 per Òmnium Cultural i Editorial Mina, sobre l'obtenció del domini.cat per a la llengua i la cultura catalana a Internet. Des de l’any 2004 és autor del Bloc sense fulls (www.saul.cat). A més, també ha estat redactor en cap d'El Punt i director de les edicions d'aquest diari al Maresme i Rubí (Vallès Occidental). També va fundar i dirigir les edicions de Vilaweb Calella i Vilaweb Pineda.

dijous, 10 de gener de 2008

Joan Carles CODOLÀ

Joan Carles Codolà i Vilahur, periodista, va néixer fa 52 anys a Cassà de la Selva; en fa setze que és director de la revista local Llumiguia en la qual ja venia col·laborant com a redactor i fotògraf des de l’any 1974. En la seva carrera professional cal esmentar la seva etapa com a redactor i responsable de diferents seccions del diari el Punt des de la seva creació i durant més de deu anys; actualment és membre del consell editorial de l’edició gironina del diari. Igualment, a estat redactor de Catalunya ràdio, diari Avui i col·laborador de diverses publicacions especialment de les comarques gironines a més d’haver estat cap de premsa de la subseu olímpica de Banyoles i del Consell Comarcal de la Selva on continua treballant en l’actualitat amb tasques normalment alienes a la professió periodística. Va impulsar la renovació de la revista Llumiguia de casà de la Selva tan en l’aspecte gràfic com de continguts fins als novells actuals amb una mitjana de 110 pàgines mensuals i més de trenta col·laboradors fixos per número. El seu somni és que abans d’acabar l’any, sense que sigui un trasbals econòmic, pugui fer-se realitat el Llumiguia en xarxa que des de l’equip de la revista porten pensant des del 2005.

dimecres, 9 de gener de 2008

Antoni GAVALDÀDoctor en Història i Geografia, llicenciat en Filologia Catalana i Diplomat en Magisteri, és professor de Didàctica de les Ciències Socials a la Universitat Rovira i Virgili. Ha estat fundador o membre del consell de redacció de revistes d'història i de didàctica a Valls, Tarragona, Reus, Barcelona i Madrid, essent un dels iniciadors de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana.
En recerca, la seva línia té diversos fronts: en perspectiva individual, en la història dels moviments socials, sindicals i polítics del segle XX, amb diversos llibres, i en la vessant de crítica històrica –a Barcelona, Madrid i Berlín-; i en l’àmbit col.lectiu, publicant a volums de referència, alguns dels quals són el Diccionari d'Història de Catalunya (Barcelona, 1992), l’Atles d'Història de Catalunya (Barcelona, 1995), Història, política, societat i cultura dels Països Catalans (Barcelona, 1996-2000), Diccionari Biogràfic del Moviment Obrer als Països Catalans (Barcelona, 2000), Història General de Reus (Reus, 2003), Enciclopèdia temàtica Oxford (Barcelona, 2003), entre d'altres.
En l’actualitat dirigeix la col.lecció “Cooperativistes Catalans“ de la Fundació Roca i Galès de Barcelona i l’assessorament didàctic dels 4 volums de l’obra “Història il·lustrada de Catalunya per a petits i grans”.

dimarts, 8 de gener de 2008

Antoni Maria PIQUÉConsultor en Organització de Redaccions i Desenvolupament Editorial
Director de Projectes.
Cases i Associats des de setembre de 2006.

Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat de Navarra el 1987, ha dirigit o participat en treballs de consultoria i formació en més de 50 diaris de vint països d'Europa i América. La Nación (Buenos Aires, Argentina), El Territorio (Posadas, Argentina), Diario de Cuyo (San Juan, Argentina), Grupo Copesa (Santiago de Chile), Las Últimas Noticias (Grupo Mercurio, Santiago de Chile), Última Hora (Asunción, Paraguay), El Observador (Montevideo, Uruguay), Jornal do Brasil (Rio de Janeiro, Brasil), O Globo (Río de Janeiro, Brasil), Agência Estado y O Estado de São Paulo (São Paulo, Brasil), Correio Braziliense (Brasilia), O Povo (Fortaleza, Brasil), Gazeta do Povo y Primeira Hora (Curitiba, Brasil), A Gazeta y Notícia Agora (Vitória, Brasil), El Comercio (Lima, Perú), El Universo (Guayaquil, Ecuador), El Universal (Caracas, Venezuela), El Mundo, Ultimas Noticias (Cadena Capriles, Caracas, Venezuela), El Nacional (Caracas, Venezuela), Listín Diario y Última Hora (Santo Domingo, República Dominicana), El Siglo (Santo Domingo, República Dominicana), La Prensa Gráfica (San Salvador, El Salvador). Jornal de Notícias (Oporto, Portugal), Jornal de Negócios (Lisboa, Portugal), Daily Mirror (Londres, Gran Bretaña), Gazeta Wyborcza (Varsovia, Polonia), Jutarnji List (Zagreb, Croacia), Slobodna Dalmacija (Split, Croacia), Diena (Riga, Letonia), Corriere della Sera web (Milán, Italia), Il Sole 24 Ore web (Milán, Italia), L'Arena (Verona, Italia), Giornale di Vicenza (Vicenza, Italia), BresciaOggi (Brescia, Italia), Giornale di Sicilia (Palermo, Italia), El Correo (Bilbao), La Voz de Galicia (A Coruña), El Norte de Castilla (Valladolid), El Diario Vasco (San Sebastián), Diari de Tarragona (Tarragona), Diario de Sevilla (Sevilla), Heraldo de Aragón (Zaragoza), Diari de Terrassa (Terrassa), Diario de Noticias (Pamplona), La Crónica de León (León), RBA Revistas (Barcelona), Prisma Publicaciones (Barcelona), Editur (Barcelona), Publicaciones del Instituto de Estudios Superiores de la Empresa (Barcelona).

Ha impartit seminaris i conferències en esdeveniments organitzats per la Society for News Design, World Newspapers Association, IFRA, Asociación de Editores de Diarios Españoles (AEDE), Asociación para el Progreso de la Comunicación (Sevilla, Espanya), Universitat Pompeu Fabra (Barcelona), The Poynter Institute for Media Studies (St. Petersburg, Florida), Universidad Pontificia Bolivariana (Medellin, Colòmbia), Universidad del País Vasco, Universidad Complutense (Madrid, Espanya), Universidad de Los Andes (Santiago de Chile), Universidad del Istmo (Guatemala), Universidad Anáhuac (Mèxic DF), Instituto Nacional de Administraciones Públicas (Madrid, Espanya)

Des de gener de 2008. Professor de Periodisme, Universitat Internacional de Catalunya, Barcelona.

Juny 2005-Juliol 2006. Director de Diari de Tarragona.

Des del juny de 2005. Professor Associat de la Facultat de Comunicació de la Universitat de Navarra.

1996-2005. Director de Mediaccion, Consultors en Direcció Estratègica de Mitjans, Universitat de Navarra.

1998-2005. Subdirector del Departament de Projectes Periodístics i Professor d'Edició i Projectes de la Facultat de Comunicació de la Universitat de Navarra.

Professor al Màster en Gestió d'Empreses de Comunicació i al Màster en Comunicació Política i Corporativa, Universitat de Navarra.

Desde 1997. Professor de Organització de Redaccions, Màster per a Editors del Centro de Extensão Universitária (São Paulo, Brasil).

1996. Recorregut per les redaccions més innovadores dels Estats Units en estades de treball d'una semana a disset ciutats.

1984-1994. Al diario La Vanguardia (Barcelona). Redactor de Local, Política i Sociedad. Va ser Cap de Secció de la secció Sociedad y Ciudades des de 1990 i de l'equip que va cobrir els Jocs Olímpics del 1992.

Abans: col·laboració amb els diaris La Gaceta del Norte i Deia (Bilbao), l'agència de notícies italiana Ansa i les revistes Economics, València Fruits i Express.

Fundador i primer Secretari d'Acció Sindical del Sindicat de Periodistes de Catalunya.

Membre de la Comissió Redactora de l'Estatut-Marc de la Redacció de Catalunya.

Director europeu de la Society for News Design (SND) (1996-1999).

Coautor de The Global Journalist, Hampton Press, New Jersey, 1997; i d'alguns articules per a revistes acadèmiques i professionals a Europa i América.

Premi Garcilaso de Periodismo 1987.

dilluns, 7 de gener de 2008

Joaquim RAMBLAJoaquim Rambla té 44 anys i és l’editor-gerent del setmanari La Veu de l’Ebre que s’edita en l’àmbit de les quatre comarques que configuren les Terres de l’Ebre. Als divuit anys va començar en el món de la ràdio en la desapareguda Radio Tortosa de RNE, compaginant aquesta feina durant més de quinze anys amb les col.laboracions i posterior direcció del setmanari La Veu del Baix Ebre, capçalera que l’any 2001 va fusionar-se amb l’altre setmanari local, L’Ebre, creant l’actual La Veu de l’Ebre. Ha estat corresponsal entre d’altres mitjans de Diari de Tarragona, Agencia EFE, As i Nou Diari, cap de programes d’Antena 3 Radio a Tortosa, cap de premsa d’institucions públiques i privades i editor de llibres i publicacions ebrenques. En el món de la televisió de proximitat va estar en la creació de Tortosa Televisió i va participar activament en programacions d’altres televisions locals. Fou president fundador de la Demarcació de les Terres de l’Ebre del Col.legi de Periodistes de Catalunya, i vicepresident de l’ACPC. Amb el seu grup gestionen en l’actualitat una freqüència comercial de ràdio i treballa en la posada en marxa d’una concessió de TDT.

diumenge, 6 de gener de 2008

Ramón GRAURamon Grau i Soldevila neix a Sant Cugat del Vallès fa 50 anys. Actualment és casat i pare de dos fills.

L’any 1980 inicia la seva activitat en els mitjans de comunicació col·laborant en l’emissora Ràdio Vallès. Dos anys més tard impulsa l’emissora Ràdio Sant Cugat, que dirigirà durant 10 anys. El 1985 llença el setmanari de distribució gratuita Tot Sant Cugat i funda l’empresa Premsa Local Sant Cugat, que edita i gestiona diversos mitjans locals i comarcals (Diari de Sant Cugat, les Guies Locals de Sant Cugat, Sabadell i Terrassa, Punt Habitatge edició Vallès-sud i la publicació econòmica B30), a banda d’altres productes editorials, com ara llibres i col.leccionables de divulgació local.

L’any 1995 funda l’empresa P. Comunicació Corporativa. És soci del setmanari en anglès Catalonia Today i del diari digital Elsingulardigital.cat. A més, és membre fundador i ha estat president durant set anys de l’Associació Catalana de la Premsa Gratuïta, entitat de la que es president honorífic.

dissabte, 5 de gener de 2008

Llorenç GALIANA


Nascut a València , 50 anys, casat i amb dos fills.

Economista i Auditor de comptes (membre de l’Institut de Censors Jurats de Comptes) va obtenir la llicenciatura de Ciències Econòmiques a la Universitat de València, posteriorment va realitzar un Màster de postgrau de màrqueting i estudis de mercat. Ha estat professor col.laborador a la Universitat CEU San Pablo de València.

La seva trajectòria professional ha estat lligada sempre a la premsa. A l’any 1972 va entrar a formar part de la plantilla de Levante-EMV i va ésser gerent del Diari Informacion d’Alacant, de Editorial Prensa Canaria, La Opinión de Murcia, de la distribuidora Val Disme, de Artes Gráficas del Mediterráneo i des de 1990 fins octubre del 2004 de Editorial Prensa Valenciana empresa editora del diari Levante-EMV. A partir d’eixa data va ésser nombrat Subdirector General de Gestió de les empreses del grup Editorial Prensa Iberica ubicades a Catalunya i València, entre les que destaquen les empreses editores dels diaris Regiò 7, Diari de Girona, Levante-EMV, Superdeporte i dels setmanaris L’Empordà de Figueres i El Boletín de la Comunitat Valenciana.

divendres, 4 de gener de 2008

Guillem MERCADER

Guillem Mercader i Trejo té 39 anys. Va estudiar Periodisme i el Postgrau de Periodisme Local i Comarcal a la Universitat Autònoma de Barcelona. Forma part de la redacció del Diari de Vilanova des del 1987, on ha ocupat els càrrecs de redactor, redactor en cap i sotsdirector. És director de la publicació des del desembre del 2001. Ha estat director del Diari del Baix Penedès, únic setmanari que dedica la seva atenció exclusivament a la comarca del Baix Penedès.

Guillem Mercader és membre del Consell d'Administració d'Edicions del Garraf, empresa editora del Diari del Baix Penedès i del Diari de Vilanova. Ha col·laborat amb diversos mitjans d’abast nacional, entre ells, el Periódico de Catalunya i Catalunya Ràdio, i en mitjans locals com Canal Blau, Ràdio Ribes o Ràdio Cubelles. Va ser director de la revista Montgròs, de Sant Pere de Ribes, i cap de premsa de l’Ajuntament d’aquesta població.

És guanyador del premi Avui de premsa comarcal per un seguit de reportatges sobre el conflicte de Pirelli-Mar, de Vilanova i la Geltrú, conjuntament amb els periodistes Carles García Guinda i Xavier Canalís.

dijous, 3 de gener de 2008

Salvador CARDÚS
Salvador Cardús i Ros és Doctor en Ciències Econòmiques i Professor Titular de Sociologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha investigat en el camp de la sociologia de la religió i la cultura, les identitats nacionals i els mitjans de comunicació. Entre els seus darrers llibres cal destacar El desconcert de l’educació (2000), amb una mirada radicalment esperançada sobre el món educatiu actual, i Ben educats (2003). Darrerament ha estudiat el model de dissolució de la condició d’immigrant a Catalunya, que ha donat lloc a la publicació de Els terrassencs del segle XX. Immigració, identitat i canvi (2005).

Ha estat membre de la Comissió d’Estudi sobre la Política d’Immigració a Catalunya del Parlament de Catalunya (2000-2001) i presideix la Fundació de les Audiències de la Comunicació i la Cultura, impulsora del Baròmetre de les Audiències i la Cultura.

En el camp del periodisme va crear i dirigir la revista Crònica d'Ensenyament (1987-1988) i ha estat subdirector del diari Avui (1989-1991). Col·labora regularment a l’Avui, La Vanguardia, Diari de Terrassa, Catalunya Ràdio i Ràdio Euskadi. A més, ha estat assessor de programes de Televisió de Catalunya com Ciutadans, Les coses com són o Vides Privades.

dimecres, 2 de gener de 2008

Antoni CORTÉS


Toni Cortès i Minguet, va néixer fa 37 anys a Igualada. Des de l’any passat dirigeix La Veu de l’Anoia, mitjà al qual ha estat vinculat professionalment com a redactor des de la seva època d’estudiant de Filologia Catalana, període en el qual va simultanejar els estudis amb amb diverses col.laboracions i experiències en l’àmbit comunicatiu i editorial. El seu càrrec coincideix amb una nova etapa del setmanari anoienc, endagada en el marc del seu 25è aniversari, impulsant una nova imatge i una nova organització del periòdic.Ha col.laborat en l’edició de diversos estudis, llibres, catàlegs d’exposicions i altres publicacions locals i nacionals En l’àmbit de la recerca, la seva atenció se centra en la història contemporània dels Països Catalans, i més concretament, en l’exili republicà.Viatger apassionat, ha realitzat diverses exposicions fotogràfiques dels seus viatges arreu del mónEstà vinculat al teixit associatiu de la seva ciutat, formant part activament de diverses entitats de l’àmbit de la cultura i de la solidaritat. Fou tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Igualada (1999-2003).

Mateu ROS I MONRÓS


Mateu Ros i Monrós té 50 anys. És editor del setmanari Capgròs de Mataró i el Maresme des de l’any 1984. Aquest setmanari va ser un dels primers setmanaris gratuïts de Catalunya editat integrament en català i a tot color. Avui dia compta amb 40.000 exemplars, segons l’Oficina de la Justificació de la Difusió (OJD), i amb 65.000 lectors, segons el Baròmetre de la Comunicació. L’empresa Capgròs ofereix serveis editorials, de imatge, comunicació, i noves tecnologies. El diari digital capgros.com, que existeix des del 2003, compta amb 28.000 usuaris cada mes.
R0s i Monrós és també fundador i expresident de l'Associació Catalana de la Premsa Gratuïta, càrrec que va desenvolupar del 2003 al 2007.

dimarts, 1 de gener de 2008

Jean-Pierre de KERRAOUL


Jean-Pierre de Kerraoul va néixer l’any 1947. És llicenciat en sociologia econòmica per l’Institut d’Études Politiques de Paris (IEP). Ha treballat com a periodista en la televisió pública japonesa NHK i en premsa científica i mèdica. Des de 1975, ha desenvolupat la seva activitat en la premsa setmanal regional, representant-la o creant diversos títols. Jean-Pierre de Kerraoul ha constituït el primer grup independent de premsa setmanal regional en França.

Ha estat president del Syndicat de la Presse Hebdomadaire Régionale (SPHR), de la Fédération de la Presse Périodique Régionale (FPPR) i de la Fédération Nationale de la Presse Française, on va intervenir en els grans temes determinants pel futur de la premsa com l’ètica i la deontologia, la distribució, la formació de periodistes, el finançament i les inversions, i va participar en nombroses negociacions amb els socis professionals i amb els poders públics.

En 2003, va crear Vivrici, una empresa que permet la creació de setmanaris regionals d’informació, gràcies al principi de la franquícia, aplicada per primer cop en l’àmbit de la premsa. Actualment, la xarxa Vivrici té vint-i-un títols de premsa.

Encara que avui dia la seva prioritat es centra en el desenvolupament del grup SOGEMEDIA, Jean-Pierre de Kerraoul és president de la Comissió de Publicité del Sindicat de la Premsa Setmanal Regional, on treballa com a interlocutor permanent amb els poders públics, pel que fa a l’aplicació i evolució de la legislació sobre la publicitat legal.